Welkom Profiel Producten
Opdrachten Partners in producten Publicaties
Inspiratie
Inspiratie

Brainjoggen en andere oefeningen

KleurillusieOntdek hier

De kracht van denken?
Kijk eens naar het wieltje, draait het nou linksom of draait het rechtsom? En probeer nu het wieltje eens de andere kant op te laten draaien. Dat kan. Gewoon door te denken dat het de andere kant opdraait...
Ontdek hier

Persoonlijke creativiteit: strategieën om het witte blad te lijf te gaan.
Voor: ontwerpers, strategisch denkers, conceptontwikkelaars, speechschrijvers, consultants, copywriters, regeringsleiders, designers, architecten, scenarioschrijvers, verhalenvertellers, komedianten, beleidsmakers, en poëten.
Van: onze samenwerkingspartner Koen de Vos
Ontdek hier

Het genot bij het bekijken van kunst
Ontdek hier

Draken in creativiteit: ga ze te lijf
Ontdek hier

Bedenk een verhaal bij dit plaatje
Dirk Jan Haitsma maakt strips over kikker. Schrijf je eigen verhaal bij deze tekening. We vinden het leuk je verhaal te lezen. Mail naar info@vernieuwen.nl. Last van een writersblok? Los het op met één van de andere oefeningen op deze site: strategieën om het witte blad te lijf te gaan!Ontdek hier

Quest geeft antwoord. En ideeën!
Breek je je hoofd over een vraagstuk? Inspiratie nodig voor oplossingen? Koop het blad ‘Quest’. Sla een willekeurige bladzijde op, scan de koppen en laat je inspireren door wat je leest. Bijvoorbeeld:’Een stilzittende toeschouwer van een dans beweegt met zijn hoofd volop mee’. Stel nu dat je met het vraagstuk zit: ‘Hoe zorgen we ervoor dat minder mensen zich afmelden voor een belangrijke vergadering’? Laat je inspirerend door het beeld van die stilzittende toeschouwers die met zijn hoofd volop meebeweegt. Welke ideeën kun je daaruit bedenken voor je vraagstuk. Daarna pak je een andere kop van een artikel, en nog één en nog één… En als je het nog niet wist, spelregel 1 bij het bedenken van ideeën is: uitstel van oordeel. Laat eerst de ideeën maar komen.

De beweging van vernieuwing verbeeld
De Leidse kunstenares Joke Elzinga verbeelde voor Ateliers voor Vernieuwing hoe zij het proces van vernieuwing ziet. Ze maakte vijf beelden van een schoen in beweging. Iedere stap heeft zijn eigen kleurnuances en dynamiek in de omgeving. Zie hier de beelden.

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om zelf beelden te maken. Hoe ziet jouw beeld van vernieuwing eruit? Pak een vel papier en kleurmateriaal. Haal wat onbevangenheid in jezelf boven. Je kunt van tevoren bedenken welk beeld je neer gaat zetten. Vaak werkt het beter om gewoon een kleur te pakken en te gaan tekenen. Het beeld komt dan vanzelf

De kracht van een metafoor: een project als voertuig
Het is zinvol om een project te starten als de urgentie aanwezig is om te vernieuwen of de wil om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Een project is daarbij het voertuig van vernieuwing. Soms beweegt het voertuig teveel langs vaste routes en is er behoefte aan nieuwe wegen. Zoekt het medereizigers om de eindbestemming mee te halen. Kan de uitvoering van het voertuig meer inspirerend. Of heeft het creatieve tussenstops nodig om bij te tanken.

Ateliers voor Vernieuwing heeft in projecten de rol van reisbegeleider (creativiteitscoach), reisgenoot (adviseur of co- producent) of kwartiermaker.

Het creatieve proces in projecten zien wij als de voorwielaandrijving van het voertuig. Het brengt de energie en resultaten in de juiste richting door een passende werkwijze en basishouding. Daarom adviseren wij klanten om met het projectteam te starten met een korte training creatief denken. Hiermee is een stevige bodem gelegd onder het project.
Oefen zelf met metaforen